Ummi Maryam
Blackpepper Chicken memang menjadi hidangan yang mudah didapati. tapi pernahkah anda bayangkan ayam itu diratah dengan nasi? Jom eksperimen-


Bahan-bahan untuk nasi


1. 4 gelas beras (dibasuh dan ditos), satu ulas bawang putih, 2 inci bawang merah/ besar, 3 inci halia (dihiris), tiga sekawan (bunga lawang, kayu manis, pelaga), kiub/ serbuk perisa ayam, pandan, lemak/ kulit ayam yang telah diperap dengan kicap dan sedikit garam


2. panaskan periuk nasi menggunakan api sederhana, masukkan marjerin/ minyak dan goreng lemak/kulit ayam dan halia sehingga warnanya berubah menjadi sedikit pucat. masukkan bawang putih dan merah/besar, tumis sehingga layu dan naik bau. masukkan tiga sekawan dan beras. goreng seketika sehingga mesra, masukkan air, daun pandan, kiub/ serbuk perisa ayam dan sedikit garam. sini saya masukkan setitik pewarna kuning, jangan banyak sangat takut jadik macam pulut kuning plak



Bahan untuk ayam- gaulkan 2 dada ayam dengan 1/4 cawan serbuk kurma ayam/daging, garam, kicap manis, 2 sudu serbuk lada, bawang merah dan putih kisar, halia. perap sekurang-kurangnya 1/2 jam. saya perap sau malam dalam fridge barulah rasa sedap ayam tu. goreng menggunakan api yang kecil- air lebihan perapan tu jangan dibuang, guna masa buat sos

Bahan untuk sos Blackpepper

Air perapan ayam, 1 sudu sos tiram, 1 sudu minyak bijan, 1 sudu tepung jagung/ gandum, serbuk lada hitam (gaulkan semua sehinnga sebati. goreng bawang putih menggunakan api sederhana sehingga sedikit garing dan masukkan air perapan. masak sehingga pekat kalau nak cair tambah sedikit air.



0 Responses