Ummi Maryam
Nak buat Mi Kari ni actually senang, the trick is kalau buat kuah dia lebihkan bawang kisar dan rempah kari supaya kuah pekat... barulah best.





Bahan-bahan
(A) Kuah
1 cawan bawang merah + bawang putih kisar
1/2 cawan serbuk kari daging
1 cawan santan
1/2 cawan air asam jawa
5 ekor udang, 2 ekor sotong yang tlh dipotong-potong, 5 hiris daging ayam/ lembu
bahan perisa


(B) Sambal
1 cawan bawang merah + bawang putih kisar
1 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
bahan perisa



(C) Bahan mentah
Mi kuning/ spagethi halus
taugeh
daun ketumbar- dihiris
tauhu kering- dihiris
timun- dihiris


Mai masak
1. untuk membuat kuah, goreng bawang kisar menggunakan api sederhana sehingga layu.
2. masukkan serbuk kari dan goreng sehingga pecah minyak. masukkan sotong, udang dan daging ayam/ lembu
3. masukkan santan dan air asam jawa
4. masukkan bahan perisa

5. untuk sambal goreng bawang kisar dan cili kisar menggunakan api sederhana sehingga pecah minyak. masukkan air asam jawa dan bahan perisa

6. aturkan bahan-bahan mentah dan telur rebus dalam pinggan dan tuang kuah kari. letakkan sambal di atas mi.
1 Response
  1. Unknown Says:
    This comment has been removed by a blog administrator.