Ummi Maryam







Haa semenjak ada kitchen utensils untuk membuat sushi, terpikir bilalah nak cuba experimen benda tu. so today kita cuba resepi baru pulak. makanan hari ni sesuai dibawa masa travelling sebab tak renyah nak simpan dalam bekas makanan.

Kari Ikan Salmon Ala Sushi
A) Bahan untuk Kari Ikan Salmon
3 ulas bawang putih dan 5 biji bawang lblend
Isi ikan Salmon tanpa tulang dipotong 2X3 inci
1/2 cawan serbuk kari ikan
santan
bahan perisa

B) Sushi Nori

c) Nasi 1 cawan

Mai masak
1. Panaskan minyak menggunakan api sederhana
2. masukkan bawang yg tlh diblend dan goreng sehingga bawang layu dan sedikit melekit pada kuali
3. masukkan serbuk kari dan goreng sampai pecah minyak
4. masukkan 2 cawan air dan biarkan sampai sedikit menggelegak. masukkan isi ikan dan birakan sehingga kuah mendidih selama 1 minit. jangan biar ikan lama sangat dalam kuah nanti hancur




Onigiri Nasi Goreng Belacan
1 cawan nasi
1 sudu kecil belacan
1 genggam ikan bilis
sayur asparagus (optional- boleh tukar dengan sayur lain spt. sayur kacang, kangkung dll sayur yang sesuai dimasak dengan belacan)
Cili padi
Sushi nori

Mai masak
1. panaskan minyak dan masukkan ikan bilis. goreng sehingga ikan bilis sedikit garing dan naik bau. masukkan bawang putih dan cili padi dangoreng sehingga bawang layu
2. masukkan belacan dan goreng sehingga belacan tidak lagi melekit pada sudip dan bercampur dengan minyak
3. masukkan nasi dan sayur.
4. masukkan bahan perisa dan goreng sehingga sayur sedikit layu.
1 Response
  1. Anonymous Says:

    bikin lapar jak tinguk makanan2 pagi2 la....