Ummi Maryam
Memula sampai kat KL saya hairan tengok macamana orang boleh makan kuah santan masa breakfast, sebab lemak sangat. saya cuba masak sendiri plak, tukar santan dengan fresh milk haa.. ok sket tak muak. Family saya suka makan lontong ni, si Yam 2 tahun tu pun suka hirup kuahnya. yang istimewa tentang lontong ni sebab tempenya digoreng asing dari kuah so masa makan tu still rangup. ditabur plak dengan serunding daging dengan rasa manis kuah kacang dan pedasnya sambal tu....haa.. kalau makan sekali tak cukup..






Bahan-bahan Kuah
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 3 cm kunyit hidup/ serbuk kunyit
3. 3 cawan santan/ susu segar
4. lobak merah- dihiris memanjang
5. lobak putih-dihiris memanjang
6. kobis-dihiris
7. foo chuk (optional)- dipotong memanjang
8. ubi kentang- dihiris



Bahan-bahan sambal kacang
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 1 cawan cili kisar
3. 3/4 cawan kacang tanah diblend
4. 2 biji ubi kentang- direbus dan dilenyek (optional)


Bahan-bahan sambal Cili
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 1 cawan cili kisar
3. 1/2 cawan air perahan asam jawa
4. bahan perisa


Bahan-bahan mentah
1. 4 ketupat segera- direbus dan dipotong kiub
2. Timun- dihiris memanjang
3. tauhu kering
4. Tempeh- dihiris dan digoreng hingga garing
5. serunding daging/ ayam



Mai masak
1. Kuah- goreng bawang kisar hingga layu dan masukkan kunyit/ serbuk kunyit. masukkan bahan 4-8. masukkan santan/ susu dan bahan perisa
2. Sambal kacang- goreng bawang kisar+ cili kisar hingga pecah minyak. masukkan ubi kentang lenyak dan kacang tanah kisar. masukkan air asam jawa dan bahan perisa
3. Sambal cili- goreng bawang kisar+ cili kisar hingga pecah minyak. masukkan air asam jawa dan bahan perisa
4. menghidang- aturkan nasi himpit, timun dan tauhu kering dalam mangkuk. masukkan kuah, sambal kacang dan sambal cili. taburkan tempeh dan serunding- Siap!





0 Responses