Ummi Maryam


Resepi kek ni saya dapat dari abang saya Chef Kadi dan telah menjadi kebiasaan kitorang makan kek ni especially Hari Raya. Saya recommend resepi ni sebab memang sedap dan mudah dibuat. kalau u all tak nak letak whip cream pun takpe, rasa kek dia je memang sodap!

Bahan-bahan

A) Bahan untuk kek

185 g/ 3/4 butter atau marjerin
1 3/4 cawan gula kastor
2 cawan tepung naik sendiri
2/3 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 sudu kecil essen vanilla

B) Bahan untuk caramel
1 telur kuning
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil serbuk kopi
2 sudu besar gula


C) Bahan untuk aising- satu kotak 'whip cream'- sebelum diputarkan, sediakan satu botol air mineral yang telah disejukkan dalam freezer selama 30 minit-1 jam

Cara memasak
Sebelum mengadun ayak tepung dan serbuk koko supaya adunan tidak berketul-ketul dapat memasukkan udara kedalam adunan dan adunan dapat mengembang dengan sekata
1. Putarkan butter/marjerin dan gula kastor sehingga mesra (gula kelihatan sudah sebati dengan butter/marjerin)
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla
3. Masukkan tepung naik sendiri+ serbuk koko yang telah diayak dan susu cair. part ini saya lakukan dengan tangan dan bukan mixer sebab kalau dengan mixer adunan akan merecik masa masukkan susu cair
4. letakkan adunan dalam loyang yang telah disapu marjerin/minyak dan bakar dalam oven bersuhu 160 darjah celcius selama 18-20 minit.

Cara membuat caramel
Masukkan semua bahan dalam satu periuk dan adun sehingga sebati.masak menggunakan api kecil sambil mengacau sehingga adunan menjadi kental. sejukkan seketika sebelmu meletakkan diantara lapisan kek.


Cara membuat whip cream
1. Letakkan air mineral yang telah sejuk/ separuh beku ke dalam satu bekas.
2. letakkan whip cream dalam satu bekas lain yang lebih kecil dan letakkan ditengah-tengah air bekas sejuk tadi. putar selama15-20 minit sehingga whip cream 'forms a peak' kalau anda angkat pemutar dari whip cream. letak whip cream di atas kek dan taburkan chocolate rice/ hirisan chocolate. sejukkan kek dan hidangkan.



Labels: edit post
0 Responses