Bahan-bahan untuk nasi
1. 4 gelas beras (dibasuh dan ditos), satu ulas bawang putih, 2 inci bawang merah/ besar, 3 inci halia (dihiris), tiga sekawan (bunga lawang, kayu manis, pelaga), kiub/ serbuk perisa ayam, pandan, lemak/ kulit ayam yang telah diperap dengan kicap dan sedikit garam
Bahan untuk ayam- gaulkan 2 dada ayam dengan 1/4 cawan serbuk kurma ayam/daging, garam, kicap manis, 2 sudu serbuk lada, bawang merah dan putih kisar, halia. perap sekurang-kurangnya 1/2 jam. saya perap sau malam dalam fridge barulah rasa sedap ayam tu. goreng menggunakan api yang kecil- air lebihan perapan tu jangan dibuang, guna masa buat sos
Bahan untuk sos Blackpepper
Air perapan ayam, 1 sudu sos tiram, 1 sudu minyak bijan, 1 sudu tepung jagung/ gandum, serbuk lada hitam (gaulkan semua sehinnga sebati. goreng bawang putih menggunakan api sederhana sehingga sedikit garing dan masukkan air perapan. masak sehingga pekat kalau nak cair tambah sedikit air.
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin/ minyak makan
air secukupnya
Bahan-bahan inti- goreng bawang mengunakan api sederhana. masukkan sayuran dan goreng sehingga empuk
1 ulas bawang putih
1/4 cawan carrot dipotong mancis
1/4 cawan ubi kentang dipotong mancis
1/4 cawan kobis dihiris halus
1/4 cendawan butang (optional)
1/4 cawan soo hun (optional)
Mai Masak
2. lipat doh dan tekap hujung jari/ garfu di tepi doh
3. telangkupkan bibir gelas di tepi doh yg telah dilipat
Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri
air secukupnya
1/2 cawan green tea (yg larut dlm air)
1 cawan kacang kisar + gula
Mai Masak
Bahan-bahan Kuah
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 3 cm kunyit hidup/ serbuk kunyit
3. 3 cawan santan/ susu segar
4. lobak merah- dihiris memanjang
5. lobak putih-dihiris memanjang
6. kobis-dihiris
7. foo chuk (optional)- dipotong memanjang
8. ubi kentang- dihiris
Bahan-bahan sambal kacang
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 1 cawan cili kisar
3. 3/4 cawan kacang tanah diblend
4. 2 biji ubi kentang- direbus dan dilenyek (optional)
Bahan-bahan sambal Cili
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 1 cawan cili kisar
3. 1/2 cawan air perahan asam jawa
4. bahan perisa
Bahan-bahan mentah
1. 4 ketupat segera- direbus dan dipotong kiub
2. Timun- dihiris memanjang
3. tauhu kering
4. Tempeh- dihiris dan digoreng hingga garing
5. serunding daging/ ayam
Mai masak
1. Kuah- goreng bawang kisar hingga layu dan masukkan kunyit/ serbuk kunyit. masukkan bahan 4-8. masukkan santan/ susu dan bahan perisa
2. Sambal kacang- goreng bawang kisar+ cili kisar hingga pecah minyak. masukkan ubi kentang lenyak dan kacang tanah kisar. masukkan air asam jawa dan bahan perisa
3. Sambal cili- goreng bawang kisar+ cili kisar hingga pecah minyak. masukkan air asam jawa dan bahan perisa
4. menghidang- aturkan nasi himpit, timun dan tauhu kering dalam mangkuk. masukkan kuah, sambal kacang dan sambal cili. taburkan tempeh dan serunding- Siap!