Ummi Maryam
Ummi Maryam
Blackpepper Chicken memang menjadi hidangan yang mudah didapati. tapi pernahkah anda bayangkan ayam itu diratah dengan nasi? Jom eksperimen-


Bahan-bahan untuk nasi


1. 4 gelas beras (dibasuh dan ditos), satu ulas bawang putih, 2 inci bawang merah/ besar, 3 inci halia (dihiris), tiga sekawan (bunga lawang, kayu manis, pelaga), kiub/ serbuk perisa ayam, pandan, lemak/ kulit ayam yang telah diperap dengan kicap dan sedikit garam


2. panaskan periuk nasi menggunakan api sederhana, masukkan marjerin/ minyak dan goreng lemak/kulit ayam dan halia sehingga warnanya berubah menjadi sedikit pucat. masukkan bawang putih dan merah/besar, tumis sehingga layu dan naik bau. masukkan tiga sekawan dan beras. goreng seketika sehingga mesra, masukkan air, daun pandan, kiub/ serbuk perisa ayam dan sedikit garam. sini saya masukkan setitik pewarna kuning, jangan banyak sangat takut jadik macam pulut kuning plak



Bahan untuk ayam- gaulkan 2 dada ayam dengan 1/4 cawan serbuk kurma ayam/daging, garam, kicap manis, 2 sudu serbuk lada, bawang merah dan putih kisar, halia. perap sekurang-kurangnya 1/2 jam. saya perap sau malam dalam fridge barulah rasa sedap ayam tu. goreng menggunakan api yang kecil- air lebihan perapan tu jangan dibuang, guna masa buat sos

Bahan untuk sos Blackpepper

Air perapan ayam, 1 sudu sos tiram, 1 sudu minyak bijan, 1 sudu tepung jagung/ gandum, serbuk lada hitam (gaulkan semua sehinnga sebati. goreng bawang putih menggunakan api sederhana sehingga sedikit garing dan masukkan air perapan. masak sehingga pekat kalau nak cair tambah sedikit air.



Ummi Maryam



Bahan-bahan doh- adunkan minyak ke dalam tepung. masukkan air sedikit semi sedikit sehingga menjadi doh lembut. ketepikan

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin/ minyak makan
air secukupnya

Bahan-bahan inti- goreng bawang mengunakan api sederhana. masukkan sayuran dan goreng sehingga empuk

1 ulas bawang putih
1/4 cawan carrot dipotong mancis
1/4 cawan ubi kentang dipotong mancis
1/4 cawan kobis dihiris halus
1/4 cendawan butang (optional)
1/4 cawan soo hun (optional)


Mai Masak




1. gelek doh sebesar bola tenis dan bahagi kepada 2 bahagian. letakkan inti di tengah-tengah doh





2. lipat doh dan tekap hujung jari/ garfu di tepi doh





3. telangkupkan bibir gelas di tepi doh yg telah dilipat





Ummi Maryam
Aroma green tea sebenarnya very distinctive, saya tak boleh cari bahan lain yang mempunyai bau serupa dengannya supaya anda boleh bayangkan baunya. ada yang suka dengannya tak kurang juga yang 'kureng' menyukainya. Menggunakan serbuk green tea dalam masakan kita sebenarnya dapat menyedapkan lagi masakan kita.





Bahan-bahan


2 cawan tepung naik sendiri
air secukupnya
1/2 cawan green tea (yg larut dlm air)
1 cawan kacang kisar + gula

Mai Masak




1. adunkan 2 cawan tepung dengan air secukupnya sehingga menjadi batter yg tidak terlalu cair. masukkan 1/2 cawan green tea





2. kalau nak masukkan sedikit pewarna hijau pun boleh.


3. masukkan batter ke dalam non stick pan menggunakan api yg kecil. tabur kacang kisar+ gula dan biarkan sehingga bahagian tengah adunan masak



4. lipat sekali and siap. takyah gi beli kat luar..




Ummi Maryam
Memula sampai kat KL saya hairan tengok macamana orang boleh makan kuah santan masa breakfast, sebab lemak sangat. saya cuba masak sendiri plak, tukar santan dengan fresh milk haa.. ok sket tak muak. Family saya suka makan lontong ni, si Yam 2 tahun tu pun suka hirup kuahnya. yang istimewa tentang lontong ni sebab tempenya digoreng asing dari kuah so masa makan tu still rangup. ditabur plak dengan serunding daging dengan rasa manis kuah kacang dan pedasnya sambal tu....haa.. kalau makan sekali tak cukup..






Bahan-bahan Kuah
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 3 cm kunyit hidup/ serbuk kunyit
3. 3 cawan santan/ susu segar
4. lobak merah- dihiris memanjang
5. lobak putih-dihiris memanjang
6. kobis-dihiris
7. foo chuk (optional)- dipotong memanjang
8. ubi kentang- dihiris



Bahan-bahan sambal kacang
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 1 cawan cili kisar
3. 3/4 cawan kacang tanah diblend
4. 2 biji ubi kentang- direbus dan dilenyek (optional)


Bahan-bahan sambal Cili
1. 1 cawan bawang merah + bawang putih- dikisar
2. 1 cawan cili kisar
3. 1/2 cawan air perahan asam jawa
4. bahan perisa


Bahan-bahan mentah
1. 4 ketupat segera- direbus dan dipotong kiub
2. Timun- dihiris memanjang
3. tauhu kering
4. Tempeh- dihiris dan digoreng hingga garing
5. serunding daging/ ayam



Mai masak
1. Kuah- goreng bawang kisar hingga layu dan masukkan kunyit/ serbuk kunyit. masukkan bahan 4-8. masukkan santan/ susu dan bahan perisa
2. Sambal kacang- goreng bawang kisar+ cili kisar hingga pecah minyak. masukkan ubi kentang lenyak dan kacang tanah kisar. masukkan air asam jawa dan bahan perisa
3. Sambal cili- goreng bawang kisar+ cili kisar hingga pecah minyak. masukkan air asam jawa dan bahan perisa
4. menghidang- aturkan nasi himpit, timun dan tauhu kering dalam mangkuk. masukkan kuah, sambal kacang dan sambal cili. taburkan tempeh dan serunding- Siap!





Ummi Maryam
Ummi Maryam